Hålla eksemet i schack

Att ha eksem häst innebär ju såklart en hel del extra arbete och eftersom jag nu har min första eksem häst kände jag att jag skulle skriva vad jag gör för att ge honom den bästa sommar-situationen trots dumma knott och andra bitande/irriterande insekter. Han har lindrigt eksem MEN jag tycker oavsett att man ska köra med täcke, det skyddar bäst mot både insekter samt solens UV-strålar. Vissa hästar kan nämligen vara känsliga mot dessa, antingen i samband med sommareksemet (som är en allergi mot svidknott) men även för sig. Man brukar säga att soleksem oftast drabbar hästar med opigmenterade områden, framför allt på huvudet och på nedre delen av benen. 
 
Men när det kommer till Hector använder jag först och främst täcke, nu har jag faktiskt skickat tillbaka det första jag köpte och känner mig SÅ krånglig. Men jag insåg att det fanns några andra som var mer anpassade för eksem hästar, och här nedan visar jag hur det ser ut. Längtar tills det kommer, blir galen av täckena man ska dra på och av över huvudet utan "halsknäppen" (har två av denna sort som jag fick med honom). Jag vill att det ska vara så smidigt men så bra som möjligt, och jag tror täcket som kommer att dyka upp blir toppen. Förutom täcke använder jag även flugspray, som jag är aningen emot dock. Alltså vad är det ens i dessa medel? En hel del skumma saker iallafall! Men det är lite pest eller kolera.. Antingen undviker man flugspray och hästen får betydligt mer bett eller så använder man spray och hjälper hästen att få bort många insekter :) 
 
Täcke och spray är mest förebyggande såklart, helst ska man börja tidigt på våren så att hästen inte hinner få några knottbett, då får den inte heller någon extrem klåda. Det handlar ju egentligen inte om mängden knott utan det räcker med några bett och då är allergin igång. Så förebygg med det jag nämnt, det är även bra att duscha/tvätta hästen ofta då smuts täpper till porerna och gör att eksemet triggas igång. Sen finns det ett stort antal salvor/cremer man kan använda om hästen väl fått klåda, dock har jag ej hunnit testa några av dessa då Hector klarat sig väldigt bra men kommer nog klicka hem någon produkt då kan det vara skönt att ha en produkt som svalkar, lugnar och stoppar klådan. För visst kliar det på honom, men inget extremt. Även de hästar som inte har eksem i stallet står ju och kliar sig och det är klart- man vet ju själv hur det är när man får insektsbett.. hua vad det kan klia!
Nya täcket som ska komma nu i veckan, märket är Horseware och modellen heter Rambo Hoody Vamoose. Finns hos Horsemeup.se!
Några produkter jag hört bra om när det kommer till eksem, klicka på länkarna nedan om ni vill läsa mer om enskild produkt!Kommentarer

Hade prob schampo, ultrashield, superbra grön hästsalva, skillingaryd hästsalva, Killitch (beställde från england, viovet.co.uk - tog bort allt kliande men gick åt en del för min häst hade mycket eksem), BOETT täcke - bästa täcket för en eksemhäst. Testade Ökozon som jag beställde från Hippostuff.de, funkade sisådär på min häst, men tycks funka väldigt bra på de flesta eksemhästar. :) Jag hade min eksemhäst i 5år innan jag tyvärr var tvungen att ta bort min häst pga att hans eksem blev bara värre och värre med åren och hans fick såpass mycket besvär och men av det.

Jättebra inlägg, det kan hjälpa andra med eksemhästar. :)

Svar: Vad kul att inlägget uppskattas men
tråkigt att höra om det som hände med din häst :( Hemska insekter, vad de ställer till med! Jag håller tummarna för täcket jag beställt annars ska jag absolut kika närmre på de du nämnde! :)
Therese Gustavsson


Kom ihåg


Trackback